קאוצינג הפך לתופעה רווחת מאוד בעולם בשנים האחרונות המטרה שלו היא לעזור לאנשים לעבור שלבים שונים בחייהם, להתמודד עם משימות ולספק ליווי ותמיכה אישית.
מטרת אימון אישי היא העצמת המתאמן ונתינת כלים לחיים אשר יתרמו לו לצאת ממצב תקיעות, בהירות בנוגע לדילמות בחייו ומציאת תשובות אשר מצויות במתאמן בעזרת המאמן וליווי שלו בתהליך.
תהליך האימון הוא לרוב תחום בזמן אשר מוגדר מראש, לרוב 3 חודשים, אשר בזמן זה המאמן והמתאמן עוברים תהליך משותף על מנת שהמתאמן יגיע ליעד אליו הוא שואף.
תהליך האימון הוא מניע לפעולה, שינוי ותורם בהוויה של המתאמן ובעשייה שלו כאחד.
לרוב למאמנים יש התמחות מסוימת אשר הם בוחרים בתום לימודי האימון שלהם.
תחום ההתמחות מגיע ממקום בו המאמן חש זיקה וקשר אישי אליו. ככל שהמאמן קשור ובעל תשוקה לתחום בו הוא מתמחה, התהליך הנוצר בין המאמן למתאמן בעל ערך מיוחד ויוצר תחושת אמון רבה.
תחום הקאוצינג בארץ בפרט ובעולם בכלל אינו בעל רגולציה מסוימת ומעוגן על ידי איגודים אשר הוקמו על ידי מאמנים כדי לפקח וליצור סטנדרט של בתי ספר לאימון ומאמנים אשר מוכרים על ידי איגודים אלו.
על מנת להיות מאמן אישי הטוב ביותר חשוב לרכוש הכשרה והשכלה ממוסד ידוע ומוכר על ידי איגוד מאמנים.
בארץ ישנה את לשכת המאמנים בישראל ובעולם ישנו את המוסד ה-(ICF (international coach federation. מעבר להשכלה מקצועית, כדי להיות מאמן אישי חשוב שתהיה את השאיפה והרצון לעזור לאנשים, לדעת להקשיב ולהיות קשוב לאינטואיציה אישית.
אז מה נדרש מקואצ’ר?
כפי שצוין מעלה חשוב שלקואצ’ר תהיה את ההכשרה וההסמכה הטובה ביותר אשר מוכרת על ידי איגודים המנטרים על איכות הלימודים, תוכן ואופן יישומם.
קואצ’ינג זה בעצם לעבוד ולאמן אנשים הבריאים בנפשם החשים שיש להם צורך בעזרה חיצונית כדי שיוכלו לצאת מתקיעות מסוימת, העצמה אישית בתחום אשר אינם חשים מספיק ביטחון או להגיע להחלטה משנה חיים.
המטרה של מאמן היא לא לתת מענה ועצות לכל הבעיות האפשריות בחיי האדם המאומן, אלא לתת כיוון וכלים להתמודד עם מצבים ספציפיים.
לכן ממאמן נדרש ניהול עצמי, הקשבה, סבלנות, איפוק ואמון במתאמן לצד כישורים רבים אשר נלמדים בזמן ההכשרה.
יתרה מזו, נדרשת ההבנה בתחום שבו פועל המאמן, בין אם מדובר בתחום העסקים, קריירה או המוטיבציה האישית, לצד ההכשרה המתאימה המאפשרת לבנות תכניות עבודה מסודרות, להעניק למאומן כלים שיעזרו לו לעבור את כל השלבים בדרך להצלחה ובאופן כללי – לתת את הביטחון בעבודה ובתהליך.
באיזה תחומים קיימים קואצ’רים?
כל מטרה החשובה לאדם המתאמן יכולה להיות מושגת בעזרת קאוצינג, בין אם מדובר בהרזיה, הישגים עסקיים, שינויי קריירה, שינויים בחיים האישיים, אימונים בהישגים הספורטיביים, אימונים רוחניים ועוד.
בכל סוג של אימון ניתן למצוא גם תתי-נושאים. מאמן בוחר בדרך כלל תחום הקרוב ללבו ומאמין כי ישנה שליחות בנושא זה.
בנוסף, האימון יכול להתקיים ברמה האישית, הזוגית, המשפחתית והקבוצתית. ניתן לעשות אימון לקבוצות שלמות, חברות או צוותים. מנהלים רבים פונים לאימון אישי על מנת לשפר הן את הביצועים שלהם והן את של החברה.
מתי קואצ’ר זו לא הכתובת הנכונה?
אימון אישי הוא תחום אשר מיועד לאנשים הבריאים בנפשם וזקוקים לעזרה חיצונית בתחום מסוים.
אך לעיתים ישנם אנשים הפונים לקאוצינג ואין התאמה בין התהליך האימוני לבין התהליך הטיפולי שהם זקוקים לו. למשל, כאשר האדם סובל מדיכאון קשה, מחלה נפשית או כל בעיה נפשית אשר מצריכה טיפול פסיכולוגי.
למה חשוב למאמן ללמוד בבית ספר טוב לאימון
בבית ספר לאימון מלמדים את האבחנה בין אדם אשר צריך אימון לבין אדם אשר צריך טיפול. על מנת לבאר את הנושא יותר, אימון אישי הוא תחום בו נוגעים בהווה וכיצד מקדמים את המתאמן קדימה לפעולה.
ישנן נגיעות קלות בהיסטוריה ובעבר של המתאמן אך אין זה הדגש ושם לא נמצאות התשובות עבור המתאמן.
לעומת טיפול פסיכולוגי בו הולכים אחורה בהיסטוריה האישית של הבן אדם ומחפשים מה בנסיבות העבר של המטופל גרם לתחושותיו בהווה.
פסיכולוגי ומאמן – האם יש קשר?
ישנה דעה רווחת כי פסיכולוג ומאמן הם דומים רק שמאמן חסר דיפלומה מסוימת ושההכשרה שלו היא פחות מעמיקה. אך מתיחת קווי דמיון בין אימון לטיפול היא שגויה מן היסוד.
תחום האימון הוא אכן תחום יחסית צעיר לעומת פסיכולוגיה אך זהו תחום שצובר תאוצה, מתפתח ללא הרף ומקבל הכרה על ידי מוסדות מוכרים בעולם כיעיל ועובד.
לדוגמא, יותר ויותר חברות ותאגידים שוכרים מאמנים עבור החברות שלהם כעובדים קבועים על מנת לשפר רווחה, מימוש וסיפוק בקרב עובדיהם ולמקסם תפוקה עבור החברה.
הבדלים בין שתי האסכולות
ההבדלים בין שתי האסכולות כפי שצוין בקצרה בסעיף הקודם הם הגישה כלפי המתאמן/ מטופל ושיטות העבודה.
בניגוד לטיפול פסיכולוגי, אימון לא דורש בדיקה מעמיקה בבעיות שרודפות את האדם מילדותו ולא מסתמך על פרקטיקות פסיכולוגיות מקובלות.
הרעיון של אימון הוא להעניק למתאמן את הכלים הדרושים לעשות זאת תוך זמן קצר יחסית ותוך מיקוד מרבי בתחום ספציפי.
באימון ישנה התמקדות בהווה של המתאמן, כיצד ניתן לקדם את המתאמן מהווה אשר אינו מתיישב בהלימה עם תחושה פנימית של המתאמן קדימה, בעזרת התמודדות ונגיעה בהוויה של המתאמן (being) וקידום לפעולה ועשייה (doing).
לפיכך, ניתן לומר שאין קשר בין אימון אישי לטיפול פסיכולוגי, הם אינם סותרים אחד את השני ותחום אחד אינו בא להחליף את האחר.
ניתן לעבור טיפול פסיכולוגי כללי במידת הצורך, וכן להשתתף באימון אישי על מנת להשיג מטרות ספציפיות בחיים האישיים, המקצועיים והפיננסיים.
מאפיינים של קאוצ’ינג ברמה גבוהה
הדרך הטובה ביותר להבטיח שהמאמן שמולכם הוא אכן מומחה בתחומו – זה לוודא כי הוא עבר את ההכשרה המתאימה במוסד שקיבל את תו התקן הבסיסי, כזה שנותן לתלמידיו לא רק את המידע הראשוני, אלא גם מלווה אותם בהמשך הדרך, לכל אורך העבודה שלהם עם מאומנים.
הנפש האנושית אמנם נצחית, אך כל הגורמים סביבה נוטים להיות מאוד דינמיים, העולם מאוד מהיר ובעיות חדשות צצות כפטריות אחרי הגשם.
בניגוד לפסיכולוגיה, אימון אישי נועד לתת מענה יחסית מהיר לבעיות מיידיות אלו, ולכן במידה רבה הוא הרבה יותר אטרקטיבי עבור מקרים מסוימים.
קאוצ’ינג איכותי כולל התאמה של תכניות האימון באופן אישי לכל אחד, מבלי לנסות להדריך כל אחד באותה הצורה. כל האנשים שונים, ומאמנים איכותיים מודעים לכך.
הם יודעים לראות את כל אחד מהמאומנים וליצור עבורם את התכנית שתעזור להם להגשים את עצמם.
כאשר אדם מקצועי פועל בכל תחום – התוצאות בהתאם, ותחום הקאוצ’ינג אינו יוצא דופן מבחינה זו בשום צורה.
כך תבטיחו שהאימון שלכם יניב תוצאות
למרות שלאיכות העבודה של הקואצ’ר ישנה חשיבות מכרעת בהצלחת האימון, לא מעט מן האחריות מונחת גם על המאומן עצמו.
על מנת להשיג את כל האפשרויות הנרחבות הניתנות בתום האימון, חשוב מאוד גם לעקוב אחרי כל ההמלצות וההנחיות של המאמן האישי ולהיות פרו-אקטיבי.
נכון שפעמים רבות זוהי אחת מהמטרות של האימון, אך המאמן רק נותן את הדחיפה לכיוון הנכון וההכוונה הכללית.
על מנת להגיע לאן שאתם רוצים – זוהי כבר האחריות שלכם.
CTI ישראל
CTI ישראל הינו השלוחה המקומית של CTI העולמית – בית הספר הגדול והמוכר בעולם להכשרת מאמנים, המציע תכניות הכשרה ב-26 מדינות הנשענות על סטנדרט עולמי אחיד של עקביות ומצוינות.