לשכת המאמנים והקוד האתי של לשכת המאמנים

תחום האימון האישי פתח המון אפשרויות עבור אנשים המחפשים ליווי בתהליך כלשהו שהם עוברים בחייהם לצד האפשרות להפוך את הניסיון האישי לקריירה ולהיות מאמן אישי. האימון נגיש במגוון תחומים בחיים, כולל הפן האישי, המקצועי, הפיננסי והרוחני.

יחד עם זאת, כמו לכל דבר, קיים צד שני למטבע שלא תמיד חיובי. מפני שמדובר במקצוע שלא תמיד מעוגן באופן חוקי, אקדמי ופרקטי – עשויים להיווצר מצבים שבהם אנשים מגדירים את עצמם בתור קואוצ’רים אך לא בעלי הכשרה פורמלית המכירים את התחום באופן מקצועי, לא יודעים כיצד לעזור לאנשים ובמקרים מסוימים עשויים לגרום יותר נזק מתועלת ולעשות זאת באופן בלתי מקצועי בעליל.

נעבור על הדקויות השונות של עולם האימון, מה הסיבות למוניטין השנוי במחלוקת שיצא לו, כיצד אנשים מנצלים לרעה את כוחו של אימון וכיצד לשכת המאמנים פועלת על מנת לשנות זאת לטובה.

התפיסה לגבי תחום האימון האישי 

בשנים האחרונות תחום האימון האישי צבר פופולריות רבה תוך זמן קצר משום שהוא נותן מענה חשוב ביותר  לצורך האנושי לקבל תמיכה, העצמה וליווי בשלבים מורכבים ביותר של החיים. אמנם תחום האימון מתפתח וצובר פופולריות אך קיימת בעייתיות מסוימת.

הבעייתיות בתחום נובעת מפאת העובדה שהתחום אינו מפוקח וחסר רגולציה. כיום ישנם אנשים רבים אשר פשוט מכריזים על עצמם כמאמנים מבלי לרכוש השכלה והכשרה ראויה.  אדם יכול פשוט לפתוח עמוד עסקי ולהכריז על עצמו כמאמן. הוא מיד הופך להיות “מומחה” בתחום הקאוצ’ינג (אימון אישי).

אדם אשר חווה משבר בחייו ומצליח לצאת ממנו בין אם זה משבר כלכלי, רגשי או משבר הקשור למערכות יחסים, אינו הופך אותו למומחה/ מאמן/ מטפל בתחום הנ”ל. העובדה שישנה הזדהות ואמפתיה כלפי הנושא לא מכשירה אדם בכלים נכונים כדי לאמן אדם אחר החווה משבר דומה.

רצון לעזור, חמלה ותשוקה כלפי נושא מסוים אלו תכונות החשובות שיהיו למאמן אך אין לזלזל בהשכלה והכשרה ראויה אשר מקנה ידע כיצד לאמן באופן הנכון ביותר. כל אדם הוא שונה וכל אחד מושפע ומונע על ידי דברים אחרים.

מה שעבד עבור אלמוני לאו דווקא יעזור לפלוני. כאשר לומדים אימון אישי במקום מקצועי, הידע הנרכש מאפשר למאמן לדעת כיצד לאמן כל אדם ואדם באופן הנכון ביותר עבור הפרט הנ”ל.

בעיה נוספת בתפיסה לגבי התחום היא מכיוון שכל מי שעובר קושי כלשהו מאמין שהחוויה עצמה מכשירה אותו להעביר את הידע לאנשים אחרים.

כיצד ניתן לשפר את תדמית האימון בישראל?

על מנת לשפר את המוניטין של עולם האימון האישי ולנטר על איכות וטיב המאמנים קמה לשכת המאמנים בישראל.  הלשכה יצרה סטנדרטים  עבור בתי ספר לאימון עליהם לעמוד בהם כדי לקבל הכרה מידם.

מעבר לכך ישנה קבלת דרגה מטעם לשכת המאמנים עבור מאמנים שסיימו ללמוד בבתי ספר המוכרים. כאשר אדם הולך ללמוד אימון אישי באחד מבתי הספר המוכרים על ידי הלשכה, ועובר תכנית נוספת בו הוא מקבל דרגה מטעם הלשכה, למאמן יש תו תקן שמראה על איכות הכשרתו וכי עמד בסטנדרטים גבוהים שנוצרו על ידי לשכת המאמנים.

יתרה מכן הלשכה יצרה קוד אתי עליו המאמנים מחויבים להיבחן. הקוד האתי נוצר על מנת להגן על מתאמנים וליצור ולאפיין את מקצוע האימון למקצוע נקי מכובד ובעל מוניטין גבוה.

טיפ !  חשוב שאנשים אשר מחפשים מאמנים יחפשו מאמנים המוכרים על ידי הלשכה ולמדו בבתי ספר בעלי הכרה.

רק כך  ניתן יהיה למגר את תופעת המאמנים השרלנטים אשר לא רכשו השכלה ראויה המתאימה לאימון אנשים ופשוט מכריזים על עצמם כמאמנים בעזרת שיווק, אתרי אינטרנט ודפי פייסבוק.

מה שצריך למעשה לעשות הוא להסדיר באופן מלא את עבודתם של המאמנים בצורה שתאפשר מעקב ואכיפה של גורם אוטוריטרי. יחד עם זאת, על מנת שזה יעבוד, חשוב מאוד שהציבור עצמו יהיה מודע להבדלים ויפנה אך ורק למאמנים מוסמכים. מודעות לקוד האתי של לשכת המאמנים היא צעד חשוב בדרך ליצירת מקצוע נקי ובעל כבוד.

התרומה של לשכת המאמנים והקוד האתי לשיפור התדמית

לשכת המאמנים יצרה מערך המאפשר לה לדאוג לכך שכל מאמן וכל בית ספר המבטיח להכשיר מאמנים יעמדו בקריטריונים גבוהים, יעברו מבדק של וועדות שנבחרו בקפידה וכן ימשיכו לתת דין וחשבון תקופתי ולעבור הכשרות נוספות בהמשך, על מנת להיות מעודכנים בכל השינויים והעדכונים החשובים המתרחשים בתחום האימון בישראל.

בסופו של דבר, יצירת גוף בקרה זהו תמיד השלב הראשון בדרך לרגולציה, וכל תחום זקוק לו, בעיקר כאשר העיסוק שלו נוגע באופן ישיר ביותר בחיי אדם ואיכות שלהם ולכן יש להתנהג באחריות ובכבוד רב לאפשרות שניתנה להשפיע על העתיד של האדם.

החשיבות של מיסוד ופיתוח של לשכת המאמנים חבויים בעובדה שמדובר בתחום שדורש רגולציה על מנת למנוע זילות של המקצוע, ניצול של אנשים על ידי אנשי מקצוע ללא הכשרה מתאימה ובאופן כללי, להפוך את העיסוק ליותר איכותי ומקצועי.

ההקפדה על התנהלות נכונה מוסיפה יוקרה ומקצועיות למקצוע שבשנים האחרונות סובל משם רע, ומאנקדוטות רבות שבהן כל אדם שנכשל במשהו – הופך למאמן בתחום זה.

האפשרויות השונות לייעול פעילות לשכת המאמנים

ההגדרות של הקוד האתי של לשכת במאמנים בישראל מאפשרות ליצור את ההתנהלות הטובה והתקינה ביותר על מנת להעניק למאומנים את החוויה הטובה והמפרה ביותר ובו-זמנית גם לאפשר למאמנים איכותיים להתקדם, להשתפר בעבודה שלהם.

בנוסף, המטרה הבלתי מוצהרת של כל קוד אתי היא לשמור על אמות המידה של המקצוע, להעניק לעוסקים בו את הערכים החשובים לביצוע מוסרי של העבודה. כאשר מדובר באימון אישי, קל מאוד להרגיש את העוצמה וההשפעה שיש לכל מילה של המאמן על חיי אדם.

זו הסיבה לכך שאסור לאמן ללא הכנה נפשית ומוסרית, הכשרה מקצועית וללא פיקוח חיצוני. על מנת שלשכת המאמנים תמשיך להגדיר בצורה טובה והוגנת את מה שנכון ומקובל בתחום, נדרש קודם כל שיתוף פעולה כולל – ולא רק של המאמנים עצמם, אלא גם של האנשים הפונים לעזרתם, משום שבמידה ואנשים ייפנו אך ורק למאמנים המוסמכים על ידי הלשכה, כל מאמן ידע שעל מנת להשיג לקוחות עליו לעבור את המסלול הזה, את ההכשרה המתאימה ולעמוד בכל שלבי תהליך ההסמכה, וזוהי העדות המשמעותית ביותר לכך שמדובר באיש מקצוע איכותי ומחויב לעבודתו.

CTI ישראל

CTI ישראל

CTI ישראל הינו השלוחה המקומית של CTI העולמית – בית הספר הגדול והמוכר בעולם להכשרת מאמנים, המציע תכניות הכשרה ב-26 מדינות הנשענות על סטנדרט עולמי אחיד של עקביות ומצוינות.